Hushållspapper – en stapelvara

​​ ​

Det är lätt att torka ytor torra med hushållspapper – en säker lösning för varje hem. Produktsäkerheten övervakas noggrant.

Vissa av de stränga säkerhetskraven på livsmedel gäller även för hushållspapper. Till exempel måste produktionsprocessen alltid vara hygienisk.

Metsä Tissues bruk har certifierade hygiensystem (ISO 22000, BRC eller IFS), och hushållspapperet är säkert att använda även om det kommer i kortare kontakt med livsmedel. Så kan till exempel en grillad korv lindas in i hushållspapper och avnjutas utan problem.

Lunchen däremot bör förpackas i Metsä Tissues SAGA sandwichpåsar, som är tillverkade av pergaminpapper, eller i SAGA pergaminpapper.
Varumärkena Lambi och Serla, som säljs i Norden, har placerat sig först i flera konsumentjämförelser tack vare sin absorptionsförmåga, hållbarhet och höga hygiennivå.

Produktsäkerhet börjar med råvarorna

”Produktsäkerheten är summan av många faktorer. Det börjar alltid med råvarorna”, säger Eija Saski, produktsäkerhets- och hållbarhetschef på Metsä Tissue.
Träfibrer står för 99 procent av en hushållsrulles vikt.
”Metsä Tissue använder både massa, d.v.s. färskfibrer från trä, och returfibrer i sina produkter. Produktsäkerheten på dessa går att kontrollera, men kvaliteten på returfiber minskar. Färskfiber är en säker råvara för material som kommer i kontakt med livsmedel.”

Metsä Tissue kommer i ökande grad att inrikta sig på produkter baserade på färskfiber och kommer att investera i högre produktionskapacitet för dessa. Den stora investeringen som planeras i Sverige är ett gott exempel på detta.
Kunskap om träråvarans ursprung är avgörande för en hållbar och miljömässig papperstillverkning. ”Vi känner alltid till ursprunget för den träråvara vi köper, och vi vet att all träfiber vi använder kommer från hållbart skötta skogar”, framhåller Saski.

Säker och hållbar produktion

Mindre än 1 procent av vikten på en pappershandduk är våtstarkt lim, som håller pappret intakt när det blir fuktigt. Det våtstarka limmet och alla andra tillsatser som används vid tillverkningen av Metsä Tissues mjukpapper kommer från pålitliga leverantörer som uppfyller företagets etiska riktlinjer.

Alla Metsä Tissues produkter tillverkas enligt god produktionspraxis, och företaget tillämpar ledningssystem för kvalitet (ISO 9001), miljö (ISO 14001) och produktsäkerhet (ISO 22000, BRC och IFS) på sina bruk. Förutom att alla råvaror ska vara godkända, testas de färdiga mjukpappersprodukterna så att säkerheten är garanterad.

Enligt EU:s riktlinjer får hushållspapper eller andra produkter som används tillsammans med livsmedel inte avge ämnen till maten som är skadliga för mänsklig hälsa, eller som ändrar smaken eller lukten på maten.

Klara riktlinjer garanterar säkerheten

I sin produktion uppfyller Metsä Tissue rekommendationerna från det tyska Förbundsinstitutet för riskbedömning, som upprättar listor på råvaror och testmetoder godkända för tillverkning av papper som kommer i kontakt med livsmedel. Dessa rekommendationer används generellt inom industrin.

Metsä Tissue har också i samarbete med European Tissue Symposium, Confederation of European Paper Industries och andra aktörer varit med och utarbetat riktlinjer för pappers- och kartongmaterial som kommer i kontakt med livsmedel. De uppdaterade riktlinjerna släpptes förra året och omfattar nu också för första gången mjukpapper.

”De nya övervakningsriktlinjerna är en sammanställning av bästa praxis inom området. De förser alla aktörer med ett strömlinjeformat verktyg som gör det lätt att övervaka tillverkningen av papper i kontakt med livsmedel och garantera dess produktsäkerhet”, avslutar Saski.

Text: Johanna Lindblom
Bilder: Metsä Tissue