​​ ​

Bekymret for plast?

​​ ​

Bruken av plast har skapt stor debatt de siste årene. Alternative materialer blir stadig mer ettertraktet. Metsä Tissue er aktivt involvert i denne utviklingen.


I emballasje til tørkepapirprodukter er plast et perfekt materiale på mange måter: Det er lett og beskytter ømtålige produkter effektivt mot fukt og smuss og mot skade under lagring og transport. I henhold til studier gjennomført av Metsä Tissue er det også viktig at forbrukere ser papirrullene gjennom emballasjen. Håndpapir- og toalettpapirdispenserne for Metsä Tissues storhusholdningsprodukter er laget av plast, men er designet for å være holdbare, med lang levetid.

– Plastemballasje har utviklet seg i årenes løp, og vi har klart å redusere vår bruk av plast ved å bruke tynnere plastemballasjer rundt våre produkter. Vi unngår også andre typer overemballering, og vi transporterer store partier, slik at bruken av plast per levert papirprodukt forblir så lav som mulig, sier konserndirektør for Global Offering Markus Reivala i Metsä Tissue. 

– I våre dispensere har vi allerede byttet alle svarte plastdeler med resirkulerte materialer. I fremtiden er målet å bruke så mye resirkulert materiale som mulig i dispenserne.

I fjor lanserte Metsä Tissue papiremballasje laget av resirkulert plast og fornybart råmateriale i Serla-forbrukerprodukter for det finske markedet. Plasten kommer fra plast resirkulert av industri og forbrukere. Det fornybare råmaterialet, etanol, er et biprodukt av sukkerproduksjon. Den nye Serla Green-pakningen brukes som emballasje for Serlas gule toalettpapir og flere typer husholdningspapir. I henhold til Metsä Tissues beregninger reduserer den nye emballasjen bruken av fossilbasert plast med ca. 89 000 kilo per år.

Alternativer til plast blir nå forsøkt funnet fjernt og nært, og trebaserte og andre materialer blir utviklet for dette formålet. Nye materialer blir typisk utviklet av små oppstartsbedrifter, og de har ennå ikke produksjon i industriskala. Dessuten er alternative materialer fortsatt dyre. Metsä Tissue overvåker aktivt utviklingen i bransjen og leter etter nye løsninger i samarbeid med sine underleverandører.

Metsä Tissues bærekraftsmål omfatter et plastfritt tilbud innen 2030. Første skritt er å øke bruken av resirkulert plast. 

– Tendensen i dag støtter vårt mål om å gå vekk fra bruken av fossilbaserte råmaterialer. En kostnadseffektiv erstatning for plast er ikke funnet ennå, men som ledende produsent av papirprodukter fortsetter vi aktivt å lete etter alternativer for å nå målsettingen vår, sier Reivala.

Målet for hele Metsä Group er å oppnå fossilfri produksjon innen 2030. Etter 2013 vil ikke fabrikkene våre bruke fossilt brensel i det hele tatt, og vi vil bruke bare fossilfrie råmaterialer i våre produkter.

Tekst: Asta Hirvonen
Bilde: Juho Huttunen