Tiesitkö tämän leivinpaperista?

​​ ​

Leivinpaperi on useimmille meistä tuttu tuote leivonnassa ja ruoanlaitossa. Mutta mitä tästä tuotteesta oikeastaan tiedetään? Mistä leivinpaperia valmistetaan, mikä siitä tekee turvallisen ja ympäristöystävällisen ja mitä sille tapahtuu käytön jälkeen?

SAGA leivinpaperi on suurimmaksi osaksi puuta

SAGA leivinpaperin pääraaka-aine on ensikuidusta valmistettu, pitkäkuituinen havusellu. Sellua valmistetaan muun muassa metsien harvennuksista saatavasta kuitupuusta sekä sahojen tuotannossa syntyvästä hakkeesta. Ensikuidut ovat vahvoja ja turvallisia myös ruokakontaktissa, sillä niissä ei ole uusiopaperin painoväri- tai kemikaalijäämiä. 

SAGA leivinpaperi on biohajoava

Puu on biohajoavaa ja kompostoituvaa ja niin on myös leivinpaperi. SAGA leivinpaperi on testatusti hajoava  sekä koti- että teollisessa kompostoinnissa. Sertifioidusta kompostoituvuudesta kertoo paketin kyljessä olevat OK Compost Home ja OK Compost Industrial merkit.  

Leivinpaperi säästää ympäristöä

Perinteisesti leivontaan ja ruoanlaittoon käytettävät astiat on suurtalouskeittiöissä voideltu ruoan tarttumisen ehkäisemiseksi. Voitelemisen sijaan ruoanlaitossa voidaan käyttää leivinpaperia vastaavaa vuokapaperia, josta ruoka irtoaa helposti eikä pala astian reunoihin kiinni. Vuokapaperin hyödyt ovat selvät: ruokahävikki pienenee ja resursseja säästyy. Lounasravintoloiden vuoista saadaan puolitoista annosta enemmän, kun ne vuorataan vuokapaperilla. Lisäksi säästyy tiskaamiseen käytettävää vettä, energiaa ja puhdistusaineita. 

Raaka-aine kestävistä lähteistä

SAGA leivinpaperin tuotevalvonta alkaa metsästä. PEFCTM- ja FSC®-merkit kertovat, että tuotteen puuraaka-aine hankitaan pohjoisista, kestävästi hoidetuista metsistä. Puun alkuperä tunnetaan, ja metsässä on huolehdittu muun muassa monimuotoisuuden säilymisestä. 

Puhdasta, laadukasta ja turvallista

Tuotteen ja raaka-aineen hankinnan lisäksi tarkkaillaan myös raaka-aineen laatua ja prosessihygieniaa. Tuotteen laatu ja turvallisuus pystytään useimmiten todentamaan asiakkaalle kansainvälisillä ISO-standardeilla. ISO 9001 kertoo laadunvarmistuksesta, ISO 14001 ympäristöasioiden hallinnasta, ISO 22000 -standardi ruokaturvallisuudesta. Standardien käyttöä valvotaan sekä itse että ulkopuolisilla tarkastuksilla.