Talouspaperi – joka kodin turvallinen vakiovaruste

​​ ​

Keittiön märät pinnat on helppo pyyhkäistä kuiviksi joka kodin tutulla ja turvallisella vakiovarusteella eli talouspaperilla. Sen tuoteturvallisuutta valvotaan tarkasti.

Talouspapereita koskevat osittain samat tiukat turvallisuusvaatimukset kuin ruokaa, esimerkiksi tuotantoprosessin pitää olla koko ajan hygieeninen.

Metsä Tissuen tehtailla on sertifioitu hygieniajärjestelmä (ISO 22000, BRC tai IFS), ja talouspaperia voikin käyttää turvallisesti lyhytaikaisessa kosketuksessa ruoan kanssa – esimerkiksi grillatun makkaran voi huoletta kääräistä talouspaperiin ja syödä.

Sen sijaan repussa pidempään säilytettävät eväät kannattaa pakata tiivispaperista valmistettuihin Metsä Tissuen SAGA-eväspusseihin tai -voipaperiin.

Pohjoismaissa myytävät Lambi- ja Serla-brändit ovat viime vuosien aikana voittaneet useita kuluttajatuotevertailuja imukyvystään, kestävyydestään ja hygieenisyydestään.

Tuoteturvallisuus alkaa raaka-aineista

”Tuoteturvallisuus on monen tekijän summa. Se lähtee aina raaka-aineista”, Metsä Tissuen tuoteturvallisuuden ja kestävän kehityksen päällikkö Eija Saski toteaa.

Talouspaperin painosta 99 prosenttia on puukuitua.

”Metsä Tissue käyttää tuotteissaan sekä sellua eli puusta valmistettua ensikuitua että kierrätyskuitua. Molempien tuoteturvallisuus on hallittavissa. Kierrätyskuidun laatu kuitenkin heikkenee jatkuvasti. Ensikuitu on puolestaan luonnostaan turvallinen tuote elintarvikekontaktiin tulevissa materiaaleissa.”

Metsä Tissue keskittyy jatkossa yhä enemmän ensikuituun pohjautuviin tuotteisiin ja investoi niiden tuotannon lisäämiseen. Ruotsin suunniteltu suurinvestointi on tästä hyvä esimerkki.

Puun alkuperän tunteminen on kestävän ja luontoa kunnioittavan paperituotannon ydin. ”Tunnemme aina hankkimamme puun alkuperän, ja tiedämme, että kaikki käyttämämme puukuitu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä”, Saski korostaa.

Turvallista ja vastuullista valmistusta

Valmiin talouspaperiarkin painosta alle prosentti on märkälujaliimaa, jonka avulla paperi pysyy ehjänä myös kosteana. Se sekä kaikki muut Metsä Tissuen pehmopaperien valmistuksessa käytettävät apuaineet tulevat aina luotettavilta toimittajilta, jotka noudattavat yhtiön eettisiä ohjeita.

Kaikki Metsä Tissuen tuotteet valmistetaan hyvien tuotantotapojen mukaisesti, ja yhtiö käyttää tehtaillaan laadun (ISO 9001), ympäristön (ISO 14001) ja tuoteturvallisuuden (ISO 22000, BRC ja IFS) johtamisjärjestelmiä. Kaikkien ainesosien hyväksynnän lisäksi valmiit pehmopaperit testataan niiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Euroopan unioni on linjannut, että talouspaperista tai muista elintarvikkeiden kanssa käytettävistä tuotteista ei saa irrota ruokaan aineita, jotka voivat olla ihmisen terveydelle haitallisia, eivätkä ne saa muuttaa ruoan makua tai hajua.

Selkeät ohjeet takaavat turvallisuuden Metsä Tissue noudattaa tuotannossaan saksalaisen riskinarviointi-instituutin (BfR:n) suosituksia, joissa luetellaan elintarvikekontaktiin tarkoitetun paperin valmistuksessa hyväksytyt aineet ja sopivat testausmenetelmät. Nämä suositukset ovat alalla yleisesti tunnustettuja, joten Metsä Tissuekin noudattaa niitä.

Metsä Tissue oli myös mukana laatimassa ohjetta ruoan kanssa kosketukseen tarkoitetuille paperi- ja kartonkimateriaaleille yhdessä Euroopan pehmopaperintuottajien järjestön, Euroopan paperiteollisuuden liiton sekä alan muiden toimijoiden kanssa. Päivitetty ohje julkaistiin viime vuonna, ja se koskee nyt ensimmäistä kertaa myös pehmopapereita.

”Uusi valvontaohje kokoaa yksiin kansiin alan parhaat käytännöt. Se antaa kaikille toimijoille ja viranomaisille selkeän työkalun, jonka avulla on helppo valvoa elintarvikekontaktiin tarkoitetun paperin valmistusta sekä taata sen tuoteturvallisuus”, Saski sanoo.

Teksti: Johanna Lindblom 
Kuvat: Metsä Tissue