Mietityttääkö muovin käyttö?

​​ 

Muovin käyttö on puhuttanut viime vuosina paljon. Sille etsitäänkin vaihtoehtoja kiihtyvällä vauhdilla. Metsä Tissue on aktiivisesti kehityksessä mukana.


Muovi on monella tapaa ylivertainen materiaali pehmopaperituotteiden pakkauskääreenä: se on kevyttä ja suojaa herkkiä tuotteita hyvin kosteudelta, lialta ja vahingoittumiselta kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Metsä Tissuen tekemien tutkimusten mukaan kuluttajille on myös tärkeää nähdä pehmopaperirullat pakkauksen läpi. Suurkuluttajatuotteiden käsipyyhe- ja wc-paperi-annostelijat on valmistettu pääosin muovista ja suunniteltu lujarakenteisiksi ja pitkäaikaisiksi.

”Vuosien varrella muovipakkaukset ovat kehittyneet, ja olemme voineet ohentaa tuotteidemme muovikääreitä ja vähentää siten muovin käyttöä. Vältämme muutenkin ylipakkaamista ja kuljetamme suuria eriä, jotta muovin käyttö toimitettua paperituotetta kohden jää mahdollisimman pieneksi”, Metsä Tissuen tuotevalikoimasta vastaava Markus Reivala kertoo. 

”Katrin-tuotteiden annostelijoissa olemme jo korvanneet kaikki mustat muoviosat kierrätysmateriaalilla. Tavoitteemme on käyttää annostelijoissa jatkossa mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia.”

Metsä Tissue toi viime vuonna Suomen markkinoille kierrätettyä muovia ja uusiutuvaa raaka-ainetta hyödyntävän pehmopaperipakkauksen. Kierrätetty muovi on peräisin teollisuuden ja kuluttajien kierrättämästä muovista. Uusiutuva raaka-aine eli etanoli on puolestaan sokerin tuotannon sivutuote. 

Uutta Serla Green pack -käärettä käytetään Serlan keltaisen WC-paperin pakkauksissa sekä muutamissa talouspaperipakkauksissa. Metsä Tissuen laskelmien mukaan uudet pakkaukset vähentävät omalta osaltaan tavanomaisen fossiilisesta raaka-aineesta valmistetun muovin käyttöä noin 89 000 kiloa vuodessa.

Muoville etsitään nyt korvaavia vaihtoehtoja eri puolilta, kehitteillä on mm. puupohjaisia materiaaleja. Uusia materiaaleja kehittävät tyypillisesti pienet start-up-yritykset, eikä niiden tuotanto ole vielä teollisessa mittakaavassa. Vaihtoehtoiset materiaalit ovat myös edelleen kalliita. Metsä Tissue seuraa alaa aktiivisesti ja etsii uusia ratkaisuja alihankkijoidensa kanssa.

Metsä Tissuen vastuullisuustavoitteisiin kuuluu muoviton tuotevalikoima vuoteen 2030 mennessä. Ensivaiheessa tavoitteena on lisätä kierrätysmuovin käyttöä. 

”Nykyinen trendi tukee hyvin tavoitettamme luopua pitkällä tähtäimellä fossiilisista raaka-aineista. Vielä muoville ei ole löytynyt kustannustehokasta korvaajaa, mutta olemme johtavana pehmopaperitoimijana asiassa aktiivinen, jotta asettamamme tavoite täyttyy”, Reivala sanoo.

Koko Metsä Groupin tavoitteena on täysin fossiiliton tuotanto vuoteen 2030 mennessä. Silloin tehtailla ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita, ja tuotteet valmistetaan vain fossiilittomista raaka-aineista.

Teksti: Asta Hirvonen
Kuva: Juho Huttunen