leivinpaperi

Leivinpaperi - keittiön tuhattaituri

 

 
 

Leivinpaperi on tuttu tuote lähes jokaisessa suomalaisessa keittiössä, mutta tiedätkö mihin kaikkeen hyvälaatuista leivinpaperia voi käyttää?

Vuoraa vuoat ja pellit

vuorauis

Vuoan vuoraaminen säästää vaivaa ja vähentää ruokahävikkiä

Vuokaruokaa, kuten makaronilaatikkoa, tehdessä vuoka kannattaa vuorata leivonpaperilla. Näin ruoka ei tartu vuokaan kiinni, joten vuokia ei tarvitse liottaa tai jynssätä - pelkkä tiskiharjan pyöräytys tai kevytpesuohjelma riittää. Samalla vähennät ruokahävikkiä, kun ruoka ei pala kiinni vuoan reunoihin.

Leipoessa valtaosa meistä huomaakin laittaa leivinpaperin pullapellille, mutta leivinpaperilla kannattaa vuorata myös mm. piirakkavuoat, tekipä sitten makeaa tai suolaista piirakkaa.

Leivinpaperin ansiosta vuokia ei tarvitse voidella ja jauhottaa, jolloin säästät aikaa ja vähennät rasvan käyttöä. Leivonnaiset irtoavat vuoratusta vuoasta siististi ja helposti, joten saat leikattua kauniita annospaloja, kun pohja ei tartu kiinni vuokaan. Ja halutessasi saat siirrettyä leivonnaisen saa tarjoilulautaselle helposti paperin avulla.

VINKKI: Jos leikkaat paperista valmiiksi vuoan tai uunipellin kokoisen / muotoisen palan, voit kaulita taikinan pöydällä paperin päällä ja siirtää kaulitun taikinan papereineen suoraan vuokaan. Toimii myös pyöreässä piirakkavuoassa!

Tuo uutta ilmettä ruokailuun

Values guide Metsä Group's operations

Veneet ja nyytit piristävät kattausta ja auttavat huomioimaan eri ruokailijoiden tarpeet

Leivinpaperista tehdyn nyytin tai veneen avulla saat uutta ilmettä ruoan esillepanoon. Samalla voit valmistaa jokaisen ruokailijan annoksen erikseen, jolloin esim. allergioiden huomioiminen on helppoa.

 • Nyytti: Aseta ruoka paperille, nosta arkin reunat ylös ja kierrä kiinni tai sulje narulla.
 • Vene: Aseta ruoka paperille, kierrä arkin molemmat päät kiinni.

Kypsennä nyytit ja veneet uunissa – halutessasi voit kypsentää nyytit myös höyryssä.

Paperia voi käyttää myös somisteena: leikkaa, hapsuta, rypistä…

Pidä grilli siistinä

Values guide Metsä Group's operations

Laadukas leivinpaperi toimii myös grillaajan apurina

Grillaaminen laadukkaan leivinpaperin päällä estää ruokaa palamasta kiinni grilliin, jolloin grillin puhdistus helpottuu huomattavasti.

Leivinpaperi on oiva apuri myös silloin, kun grillaat helposti hajoavia ruokia kuten kalaa tai juustoa. Leivinpaperin päällä ne säilyvät ehjinä, eivätkä putoile ritilöiden välistä grilliin. Paperin päällä ruoka on myös helppo kääntää - kaunis paistopinta ja herkulliset grilliraidat tulevat ruokaan myös leivinpaperin läpi.

Parilalla riittää pelkkä leivinpaperi, ritilällä on syytä käyttää grillipeltiä. SAGA Grillipellin valmistat nopeasti ja näppärästi kotikeittiöstä löytyvistä perustuotteista:

 1. Ota pala foliota ja leikkaa sitten leivinpaperista hieman foliota pienempi pala.
 2. Aseta leivinpaperi folion päälle ja taita folion reunat sisäänpäin leivinpaperin päälle.
 3. Paista ruoka grillipellin päällä. Ruoasta irtoava rasva ja neste jäävät pellille, eivätkä tipu grilliin.
 4. Poista grillipelti käytön jälkeen grillistä. Jos pellillä on paljon rasvaa, se kannattaa imeyttää talouspaperiin ennen kuin nostat pellin pois.

Muista tarkkailla lämpötilaa, äläkä jätä grilliä ilman valvontaa. Paperin tummuminen on korkeissa lämpötiloissa normaalia. Jos paperi syttyy, tukahduta se sulkemalla grillin kansi.

HUOM! Grillaaminen edellyttää korkeiden lämpötilojen vuoksi erittäin laadukasta leivinpaperia – antamamme vinkit on testattu vain kotimaisella SAGA Leivinpaperilla.

Kokeile höyrykypsennystä

Values guide Metsä Group's operations

Höyrykypsennys onnistuu laadukkaan leivinpaperin avulla ilman erikoisvälineitä

Ruoan kypsentäminen suljetussa leivinpaperinyytissä tai paketissa säilyttää ruoan aromit ja vitamiinit.
Voit höyryttää, keittää tai valmistaa nyytit uunissa, sillä hyvälaatuinen kotimainen SAGA Leivinpaperi kestää korkeitakin lämpötiloja, kosteutta sekä keittämistä.

Höyrykypsennys on helppoa eikä se vaadi mitään erillisiä härveleitä: tilkka vettä kiehumaan tavalliseen kattilaan ja nyytti kiehuvaan veteen. Ruoan voi tarjoilla nyyteissä ja paketeissa suoraan lautaselle ja antaa jokaisen ruokailijan avata oma annoksensa.

HUOM! Höyryttäminen edellyttää erittäin laadukasta leivinpaperia – antamamme vinkit on testattu vain SAGA Leivinpaperilla.

Paista pannulla paperin päällä

Paista lihaa, kalaa ja kananmunia ilman ylimääräistä rasvaa

Paista kalat,lihat ja kananmunat paistinpannulla leivinpaperin päällä, niin et tarvitse paistamiseen ylimääräistä rasvaa. Paistinpannu on helppo puhdistaa, kun ruoka ei pala pannuun kiinni. Paistopinnat ruskistuvat herkullisiksi myös paperin läpi.

Savusta siististi

Values guide Metsä Group's operations

Suojaa savustin ja säätele savun aromin määrää

Leivinpaperi on oiva apuri myös savustamisessa. Savustin pysyy siistinä, kun ruoan alle laittaa paperin tai kalan käärii paperiin. Näin ruoan rasva jää ei valu savustimeen. Samalla leivinpaperi suojaa roskilta ja noelta sekä pehmentää savun makua.

LUE LISÄÄ

Suojaa työtasot

Values guide Metsä Group's operations

Sipulia, punajuurta, broileria, yrttejä - leivinpaperilla suojaat leikkuulaudan ja työtasot

Suojaa työtasot ja leikkuulaudat leivinpaperilla tai voipaperilla – näin estät värin (esim. punajuuri), hajujen (esim. valkosipuli, chili) ja bakteerien (esim. broilerin liha) tarttumista astioihin ja leikkuulautoihin. Samalla pidennät työvälineiden käyttöikää ja helpotat niiden puhtaana pitämistä.

Lisää vinkkejä

Values guide Metsä Group's operations

Ja näiden lisäksi, voithelpottaa ruoanlaittoa ja leivontaa leivinpaperilla myös monin muin tavoin!

 • Vältä roiskeet käyttämällä leivinpaperia paistinpannun kantena.
 • Kun vatkaat kermaa,leikkaa leivinpaperista vähän kulhoa suurempi pala ja tee vatkaimille reikä keskelle arkkia, pistä vatkaimet reiän läpi ja vatkaa - kerma ei roisku, vaikka kulhosi olisi matalareunainen!
 • Kauli taikina kahden SAGA Leivinpaperin välissä saat tasaisen lopputuloksen, eikä taikina tartu pöytään tai leivonta-alustaan.
 • Tee leivinpaperista kätevä kertakäyttöinen pursotinpussi kermavaahdolle, makeille kastikkeille (esim. marja-, kinuski- ja suklaakastikkeet), majoneesille tai muulle suolaiselle kastikkeelle. Suklaakastikkeen voit valmistaa suoraan sulattamalla suklaan mikroaaltouunissa paperipursottimen sisällä.
 • Rullaa leivinpaperin päällä, teitpä sitten lihamureketta, sushia tai kääretorttua.
 • Nuiji liha- tai kalafileet taitetun leivinpaperin välissä - paperi suojaa sekä työtasoa että lihanuijaa ja pitää näin työtasot ja -välineet puhtaampana.
 • Kun raastat sitruunan, appelsiinin tai limen kuorta tai inkivääriä, laita pala leivinpaperia raastimen päälle. Näin kuori ei takerru raastimen teriin ja saat enemmän raastetta talteen. Lisäksi raastin on helpompi puhdistaa.

 

KEITTIÖN LAATIKOSSA ON MYSTEERIRULLA, MISTÄ TIEDÄN ONKO SE LEIVINPAPERIA?
Testaa teipillä! Jos teippi tarttuu paperiin, kyseessä on voipaperi tai pergamiini. Mikäli teippi ei tartu, kyseessä on leivinpaperi.

 

HUOM: Edellä esitetyt vinkit edellyttävät hyvälaatuista leivinpaperia. Nämä vinkit on testattu kotimaisella SAGA Leivinpaperilla.