Leivinpaperi, voipaperi - erot

Papereissa on eroa - tiedätkö miten käyttää leivinpaperia, voipaperia ja pergamiinia?

 
 

Tiedätkö, mitä eroa on leivinpaperilla ja voipaperilla?

Kaupan hyllyllä on tarjolla leivinpaperia, voipaperia ja pergamiinia – tiedätkö mitä eroa eri papereilla on ja mihin tarkoitukseen mikäkin niistä kannattaa valita?

Leivinpaperi

Leivinpaperi on rasvatiivis, silikonoitu ja lämmönsietokykyinen paperi, jossa on tarttumaton pinta. Perinteisesti leivinpaperia käytetään ennen muuta leivonnassa (suojaamaan peltiä tai vuokia ja helpottamaan leivonnaisten käsittelyä), mutta laadukkaalla leivinpaperilla on myös useita muita näppäriä käyttökohteita:

 • Uuniruokia tehdessä kannattaa vuoka vuorata SAGA Leivinpaperilla. Rasvatiivis ja tarttumaton leivinpaperi estää ruokaa jämähtämästä vuokaan kiinni, ja saat vaikkapa makaronilaatikon tai lasagnen viimeistä murua myöden lautaselle eikä vuokaa tarvitse liottaa tai jynssätä puhtaaksi, eli säästät aikaa ja vaivaa tiskausvaiheessa. Samalla leivinpaperi suojaa vuokia ja peltejä rasvalta sekä kulumiselta ja auttaa säilyttämään vuoat uudenveroisina käyttökerta toisensa jälkeen.
 • Leivinpaperin rasvatiiviys mahdollistaa ruoan kypsentämisen keittämällä ja höyryttämällä SAGA Leivinpaperinyytissä. Laita kattilan pohjalle vettä kiehumaan ja leivinarkin sisään vaikkapa vihanneksia, kalaa ja yrttejä (katso vinkit täältä). Laadukas leivinpaperi kestää höyryttämisen hajoamatta eikä päästä vettä tai rasvaa läpi. Kun annokset valmistetaan yksittäin, on myös helpompi huomioida erikoisruokavaliot.
 • Vuoraamalla uunipellit ja vuoat SAGA Leivinpapereilla voit valmistaa ruokaa ja leivonnaisia ilman ylimääräistä voitelua ja rasvaa. Kokeile myös paistaa paistinpannulla leivinpaperin päällä ilman rasvaa – näin esim. kananmunat tai marinoimaton broilerinliha kypsentyy kauniisti tarttumatta pannuun. SAGA auttaa valmistamaan ruokaa, joka ei pelkästään maistu hyvälle, mutta myös tekee hyvää terveydelle!
 • Hyödynnä SAGA Leivinpaperia grillatessasi esim. kalaa tai juustoa. Saat kauniin paistopinnan ilman, että ruoka tarttuu kiinni grilliin.
 • SAGA Leivinpaperin avulla pidät pinnat, työtasot ja astiat puhtaina. Leivinpaperin avulla pidät eri raaka-aineet helposti erillään toisistaan sekä leikkuulaudalla että kypsentäessä. Suojaamalla leikkuulaudat estät myös niiden värjäytymisen sekä bakteerien ja hajujen leviämisen ja tarttumisen leikkuulautaan ja työtasoihin.

Lue lisää käyttövinkkejä oikean reunan linkkien kautta!

Voipaperi

Voipaperi näyttää samalle kuin leivinpaperi, mutta kyse on täysin eri tuotteesta. Voipaperilla ei ole leivinpaperista tuttua tarttumatonta pintaa, joten voipaperi ei sovellu leivontaan tai ruoanlaittoon, jos kypsennetään tai vaaditaan tarttumatonta pintaa. Sen sijaan kosteudenkestävä voipaperi on kätevä seuraaviin käyttötarkoituksiin:

 • Erityisen märkäluja SAGA Voipaperi on parhaimmillaan lihan ja kalan marinoinnissa, graavauksessa, levityksessä ja suojauksessa.
 • Voipaperia voidaan käyttää myös eväiden kääreenä ja sillä voi suojata leikkuulaudan, kun käsitellään voimakastuoksuisia tai värjääviä raaka-aineita.
 • Voipaperia voi käyttää askartelussa. Voipaperin pintaan voi piirtää, maalata ja liimata, sillä siinä ei ole tarttumatonta pintaa.

Pergamiini

Pergamiini on näistä kolmesta paperista useimmille suomalaisille se tuntemattomin. Pergamiinilla ei ole leivinpaperista tuttua tarttumatonta pintaa, joten pergamiini ei sovellu leivontaan tai ruoanlaittoon.

 • Hygieeninen ja hengittävä pergamiini on monikäyttöinen paperi ruoka-aineiden ja eväiden kääreeksi, säilytykseen ja suojaukseen silloin, kun ei käsitellä kovin märkiä tai rasvaisia ruoka-aineita.
 • Monet kotiompelijat käyttävät pergamiinia kaavapaperina.
 • Pergamiini on myös kiva askartelumateriaali, sillä siihen voi piirtää, maalata ja liimata, koska pergamiinissa ei ole tarttumatonta pintaa. Kauniisti koristeltuun pergamiiniin on myös kiva kääräistä lahjapaketit.
 • Marja-aikana pergamiinilla voi suojata helposti ja näppärästi marja-astiat. Isosta rullasta riittää suureenkin kulutukseen.


Keittiön laatikossa on mysteerirulla, mistä tiedän onko se leivinpaperia vai ei?

Testaa teipillä! Jos teippi tarttuu paperiin, kyseessä on voipaperi tai pergamiini. Mikäli teippi ei tartu, kyseessä on leivinpaperi.