​​ Forest

Tuotannon sivutuotteet

Metsä Tissuen tehtaalla syntyy tuotannon sivutuotteena hyötykäyttökelpoista kuitu- ja siistauslietettä eli kuitusavea

                                    

Kuitusavi

Metsä Tissuen tuotantolaitoksella muodostuu hyötykäyttökelpoista kuitu- ja siistauslietettä eli kuitusavea. Kuitulietettä voidaan hyödyntää mm. kaatopaikka- ja liikuntapaikkarakentamisessa.

Kaatopaikkarakentaminen

Metsä Tissuen Finncao-kuitusavi tarjoaa turvallisen, taloudellisen ja luonnonvaroja säästävän vaihtoehdon kaatopaikkojen sulkemisrakentamiseen. Kuitusavea on käytetty jo noin viidenkymmenen  kaatopaikan pintarakenteeseen.

Kaatopaikkarakentaminen on Finncao-kuitusavien tärkein käyttökohde. Kuitusavia on käytetty jo noin kolmenkymmenen  kaatopaikan pintarakenteen tiivistyskerrosmateriaalina.

Kuitusavi on helposti työstettävä, kevyt ja hyvin muodonmuutoksia kestävä materiaali, joka antaa paremmat onnistumisen edellytykset vaikeissa rakentamisolosuhteissa. Se on myös  säänkestävä materiaali. Sitä voidaan kuljettaa ja varastoida rakentamiskohteeseen jo talvella, jolloin varsinaiseen toteutukseen päästään heti keväällä maan vapauduttua roudasta. Lisäksi kuitusavi ei liety, joten rakentaminen on mahdollista myös sateisempina kesinä.

Kuitusavea voidaan työstää haluttuun muotoon esim. tela-alustaisilla työkoneilla. Lisäksi levitystyössä voidaan käyttää apuna pyöräkuormaajaa. Kuitusavi tiivistetään rakenteeksi telasullonnalla yleensä kahtena kerroksena. Kohteessa tarvittava tiivistystyömäärä määräytyy tapauskohtaisesti urakoitsijan käyttämän kaluston ja koetiivistyspenkereen perusteella.

Liikuntapaikkarakentaminen

Kuitusavea voidaan käyttää myös esimerkiksi laskettelurinteiden muotoilussa, kevytliikenneväylä- ja kuntopolkurakenteissa sekä saastuneiden maiden kapseloinnissa. Uusimpia käyttökohteita ovat golfkenttärakentaminen, kenttärakenteet, joissa kantavuus ei ole määräävä ominaisuus sekä erityyppiset pengerrykset ja meluvallit.

Energiakäyttö

Mäntän tehtaalla sivutuotteena syntyvää siistauslietepuristetta hyödynnetään Mäntän Energian energiantuotannossa.